Spring naar inhoud

Gastrobar MOOD in Winschoten

Erik Nap | eigenaar Gastrobar MOOD

Eigenlijk wilde hij sportopleiding CIOS gaan doen, maar hij belandde als 17-jarige in de horeca. Toen hij een jong gezin had, koos hij voor de zekerheden van een baan in het verzekeringswezen. Maar het strakke keurslijf ging steeds meer knellen. En dus keerde de nu 44-jarige Erik Nap in 2017 terug in de horeca, deze keer als ondernemer. Die rol past hem als een maatpak. Onlangs opende hij gastrobar Mood in Winschoten. Ook is hij lid van LEADER-steungroep Oldambt.

Eigenlijk wilde hij sportopleiding CIOS gaan doen, maar hij belandde als 17-jarige in de horeca. Toen hij een jong gezin had, koos hij voor de zekerheden van een baan in het verzekeringswezen. Maar het strakke keurslijf ging steeds meer knellen. En dus keerde de nu 44-jarige Erik Nap in 2017 terug in de horeca, deze keer als ondernemer. Die rol past hem als een maatpak. Onlangs opende hij gastrobar Mood in Winschoten. Ook is hij lid van LEADER-steungroep Oldambt.

De ontvangst door Erik in zijn Gastrobar MOOD is allerhartelijkst. Het sfeervolle etablissement in het Winschoter stadspark opende twee dagen eerder de deuren en mag zich sindsdien verheugen in heel behoorlijke publieke belangstelling. Nap noemde het voormalige Rozenpaviljoen ‘gastrobar’ omdat het zich gastronomisch onderscheidt in kwaliteit van basic tot luxe. “Overdag even borrelen of lekker lunchen of dineren en op vrijdag en zaterdag tot middernacht open voor een gezellige avondborrel, zoiets was er in Winschoten nog niet”, vertelt Nap. “Ook willen we zelf activiteiten organiseren, zoals dineravonden en live-muziek.”

Horeca

Erik begon op zijn 17e bij Gasterij Smits in Midwolda. Na tien jaar verruilde hij Smits voor verzekeraar Univé. Daar raakte hij er meer en meer van overtuigd dat hij ondernemer wilde worden. “Terwijl ik plannen had om een zaak voor lunch, borrel en diner in Winschoten over te nemen, kwam ik tijdens een feestje in gesprek met Bennie en José Smits, mijn voormalige werkgevers. Zij boden mij aan om hun Gasterij over te nemen. In juni 2017 was de deal rond. Vier jaar later opende Erik Paviljoen Flonk in Blauwestad, opmerkelijk genoeg middenin coronatijd. “De zaak heeft een groot terras, dus we hadden mogelijkheden”, blikt hij terug. In diezelfde tijd deed hij Gasterij Smits van de hand, onder meer vanwege plagende corona-onzekerheden.

Nap wist toen al dat hij op termijn wilde uitbreiden. Begin 2024 oriënteerde hij zich uitdrukkelijk op meerdere mogelijkheden, waaronder het Rozenpaviljoen. “Wat ik bij Flonk deed, deed ik hier ook. Ik stapte op de fiets en ging in de omgeving een tijdje zitten observeren. Want de plek vind ik erg belangrijk voor een horecabedrijf. In het Rosarium bekroop mij hetzelfde gevoel als in Blauwestad: dit is een fantastische plek. En ook nog eens op korte afstand van Flonk, zodat ik het runnen van beide zaken goed kan combineren.”

‘Levendigheid is essentieel voor sociale samenhang’

LEADER

De inrichting van Mood kwam tot stand met een financiële injectie van LEADER. “Dankzij die bijdrage konden we er gelijk de zaak van maken met de uitstraling zoals wij die voor ogen hadden. Dat was zonder subsidie niet mogelijk geweest. Een goede start is van enorme waarde.”

Erik kende LEADER goed, want sinds anderhalf jaar maakt hij zelf deel uit van werkgroep Oldambt, in de beoordeling van aanvragen: “Dat is prachtig om te doen, bijzonder leerzaam. Het is één van de manieren waarop ik mij naast mijn ondernemerschap inzet voor de samenleving. Ik wil elke dag blijven leren en iets betekenen voor de samenleving. Levendigheid is essentieel voor sociale samenhang.”